NŠP

12 Kreitono modelio privalumų

Kodėl vaisingumo pažinimas?

O kodėl gi ne?

Kreitono modeliu šeimai planuoti naudojamės trečius metus. Iki šiol negaliu atsistebėti kodėl šių žinių neturėjau ankščiau, kodėl apie tai nemoko mokykloje, kodėl apie tai su manimi nekalbėjo mano mama, kodėl su klasiokėmis, draugėmis negvildenau šios temos? Juk tai apie mus – MOTERIS, apie mūsų kūnus, apie mūsų autentišką kūno kalba! O tai ne tik naudinga, bet ir labai labai įdomu!

Taigi, tarsi nemąstanti nematanti kurčnebylė buvau pagauta gajos visuomenėje tvyrančios nuomonės, kad vaisingumas yra tai kas maišo ir jį reikia tiesiog slopinti, šalinti, malšinti bei pasiduoti intstinktams – tenkinti kūno poreikius nemąstant apie pasekmes ir išvis negalvojant blaiviu protu.

Kur čia negalvosi, kad vaisingumas maišo, kuomet užsukus į ginekologo kabinetą dažniausiai gaunamas įspėjimas – nepasitikėti natūralaus šeimos planavimo (NŠP) metodais, nes nespėsi gimdyti vaikų, na o jei ginekologas šiuolaikiškesnis, tai nelabai ir žino kaip NŠP veikia, nesivargina nė aptarti šio klausimo ir iš karto paslaugiai klausia ar nereikia kokios nors pagalbos išsirenkant kontraceptines tabletes, spiralę, implantą ar kitas priemones neplanuotam nėštumui išvengti. Nenuostabu – medikų čekius įprastai ne Vatikanas apmoka. Norint antrasti ginekologą, kuris gerbtų vaisingumo dovaną ir būtų suinteresuotas, kad moteris koja kojon gyventų su savo vaisingumu – reikia sąmoningų paieškų, tačiau kai žmogus nežinai apie alternatyvas, tai nebėra tikslo kažko ir ieškoti.

Per gerus penkiolika metų teko visaip saugotis nuo nėštumo. Apie šeimos planavimą net nekalbu, nes, deja, turint kontraceptinę mąstyseną vaikas suvokiamas kaip nepasisekęs šalutinis taikyto metodo produktas. Iki šiol džiaugiuosi, kad sąmoningai vengiau kontraceptinių tablečių/pleistrų/kremų/implantų/žiedų ir t.t. (apie kontracepciją būtinai paruošiu atskirą įrašą), tačiau prezervatyvai (apsaugos patikimumas nuo nėštumo 85%), nutrauktas lytinis aktas (patikimumas 75%), ir kaip bebūtų dabar gaila ir apmaudu, kitos dienos piliulė bei nutrauktas neplanuotas nėštumas taip pat yra mūsų šeimos istorijoje. Šiandien man liūdniausia tai, kad tai yra visuotinė norma, kurios agitatorė kadaise buvau ir pati, ir dėl kurios suspendavimo moterys vienos kitoms akis iškabinti, švelniai tariant, gali.

Mano su sutuoktiniu bendras sprendimas ieškoti kažko kito nei tuo metu naudojama apsisaugojimo priemonė buvo įtakota meilės gamtai – norėjom ją kuo mažiau teršti.

Prieš tris metus, kaip šiandien pamenu, klausiau paskaitos apie Kreitono modelį ir jaučiausi tokia apvogta. Apvogta intelektualiai. Tuo metu, jau turėdama tris vaikus, supratau kaip veikia mano kūnas. Negaliu sakyti, kad nežinojau iki tol, tačiau ką tądien išgirdau man leido suprasti, kad niekas iki šiol niekada su manimi nėra kalbėjęs apie tai, kaip moteriai gyventi su jos vaisingumu. Mano žinios iki tos dienos buvo susiję su tuo, kaip vaisingumo išvengti, kaip nuo jo atsiriboti ir išvis, jis jau labai toks nepatogus reikalas gyvenime. Šiandien, mokydama poras pažinti savo vaisingumą, matau, kad ne aš viena nesuvokiau kas mano kūne darosi.

Pakartotinai paskaitą apie Kreitono metodą išklausiau su savo meile ir kartu nusprendėme stebėti vaisingumą, bendrai jį vertinti ir natūraliai planuoti šeimą. Pradžia išties buvo nelengva, tačiau niekas ir nežadėjo, jog gyvenimo gėriai bus tiesiog ant padėkliuko padėti. Arba kitaip – perlų kiaulėms niekas juk nebarsto.

Kodėl Kreitono modelio (KrMS) sistema?

Mane labiausiai papirkę privalumai:

I. Susitikimai vyksta individualiai turint asmeninį mokytoją.

Man tai buvo vienas pagrindinių argumentų, kad nueičiau paklausyti kas čia ir su kuo valgoma.

Keli metai iki žinios apie KrMS vis atsirasdavo vienas kitas žmogus pasakodavęs apie NŠP. Ir didžioji dalis sutiktųjų buvo savamoksliai išmokę NŠP skaitant informaciją internete. Kita dalis lankę grupinius kursus, kur 8-9 poros susirenka ir mokosi. Abi galimybės taip išmokti NŠP man netiko – pirmoji atrodė visai nepatikima ir reikalaujanti daug pastangų, antroji – nenoriu su nepažįstamais žmonėmis kalbėti apie savo kūno pokyčius.

IIBūti vaisinga yra sveikatos būsena!

Supratimas, kad kūnas yra sveikas, kad vaisingumas visai ne liga, kurią reikia slopinti vaistais ar suspenduoti drastiškomis chirurginėmis intervencijomis, ar galų gale apriboti barjerinėmis priemonėmis – man prilygo kone stebuklui.

III. Efektyvumas

O žinia, kad įgyvendinant savo siekius efektyvumas toks pats puikus kaip ir kenksmingų produktų ar net už kai kuriuos geresnis, papirko galutinai.

 

kreitono modelis

IV. NaProTechnologija!

Kreitono modelis – vienintelis NŠP metodas, kuris tampriai siejasi su medicina. T.y. medikai baigę specialius Kreitono universiteto medicinos centro teorinius ir praktinius kursus įgyja medicinos konsultanto sertifikatą ir gydant savo darbe gali taikyti NaProTechnologiją.

Nuostabu! Stebint savo vaisingumą ir pastebėjus nebūdingus pokyčius yra konkretus medikas, kuris ne tik supranta kas lentelėje pažymėta, bet tuo pačiu besinaudodamas ja kaip diagnostiniu įrankiu gali tinkamai ištirti bei taikyti labai konkretų gydymą labai konkrečiam mano ciklui ir konkretiems mano negalavimams.

Taip pat vaisingumo pažinimo mokytojas visada komentuoja vaizdą lentelėje, aptaria pokyčius, kuriems atsiradus reikalinga mediko konsultacija, skatina ne tik save stebėti, bet ir būti aktyvia savo ginekologinės sveikatos dalyve.

V. Tinka naudoti visose gyvenimo situacijose

– nuo pirmųjų menstruacijų iki menopauzės. Tai toks galingas įrankis visoms moterims!

Paauglėms – studijavimas kaip veikia ciklai yra geriausias būdas išmokyti mergaites tapti savo kūno ekspertėmis ir panaudoti šią informaciją, kad palaikytų savo sveikatą bei orumą.

Sutuoktinių poroms – atsakingai planuoti šeimos pagausėjimą. O esant vaisingumo sutrikimams neretai problemą galima apčiuopti iki realaus ketinimo pastoti ir situaciją spręsti. Kaip bebūtų gaila, tačiau statistika byloja, kad kas 6 pora Lietuvoje susiduria su nevaisingumu. Stebint save iki santuokos ar iki planuojant realų šeimos pagausėjimą galima matyti kaip veikia moters kūnas ir iš anksto aptikti problemas joms dar neįsisenėjus.

Moterims – visą vaisingą laikotarpį sekti ir vertinti savo vaisingumą bei ginekologinę sveikatą, nesvarbu kokioje gyvenimo būsenoje moteris yra – pvz. žindanti, pasitinka menopauzę ir t.t.

VI. Kaina! 

Ar Jūs bent nutuokiate kiek išleidžiama

  • prezervatyvams, kontraceptikams, spiralėms ir kt. mechanizmams skirtiems išvengti nėštumo?
  • Kiek ilgai įrančių medžiagų išmetama. Kiek sintetinių hormonų iš kūno su šlapimu pasišalina į gamtą?
  • Ginekologų konsultacijoms, kuomet neatsižvelgiama į mūsų asmeninį ciklą, o spraudžiama į knyginį 28 dienų ciklo rėmą taikant tyrimus ir gydymą? (mano pačios ciklas 25 dienos ir gimdymo data visuomet buvo apskaičiuota absurdiškai netiksliai!)
  • Kiek nepasitenkinimo akimirkų ir žilų plaukų pergyvenant „ar laiku?“ – naudojant nutrauktą lytinį aktą (NLA)?
  • Ir t.t. ir t.t.

Kreitono metodo vaisingumo pažinimo sistema išmokstama vieną kartą ir visam gyvenimui. Ko ten išmokus ant pečių nenešiosi? Nuostabiausia, kad esant poroje, šeimos planavimas guli ne tik moters atsakomybėje, bet ir vyras puikiai žino kaip veikia moters ciklas ir koks yra jų bendras vaisingumas. Ar galime apskaičiuoti gaunamos naudos kainą?

VII. JOKIO šalutinio poveikio.

JOKIO. Nėra kur ir plėstis aprašant šį argumentą. Nebent, kad bet koks natūralus šeimos planavimo metodas yra natūralus. 100% ekologiška.

natūralus šeimos planavimas

VIII. Moraliai priimtinas

Pora visada išlaiko atvirumo gyvybei poziciją, kas ypač aktualu katalikų šeimoms.

IX. Bendradarbiavimas tarp sutuoktinių – abipusė atsakomybė

Aš save stebiu, jis pildo lentelę. Aptariam, diskutuojam. Jokių „ar ji išgėrė piliulę laiku”, „ar jis nenusmuko”, „ar suplyšo”, „ar laiku ištraukė” ar „suveiks tas kremas”, „ar iš tiesųo gal visgi reiktų sutvarkyti šį reikalą sekančios dienos piliule”?

Been there – done that. Neverta!

Kartu žinome kokia diena – vaisinga ar nevaisinga – ir ją naudojam pagal savo inteciją.

X.

Sutuoktinis mane myli visą ir nesiekia pašalinti mano vaisingumo ar jį pakeisti. Aš pati save priimu visą ir džiaugiuosi suprasdama dienų kaitą bei jų reikšmę savo cikle.

XI. Sistemą lengva išmokti ir interpretuoti

ir nors pati esu vaisingumo pažinimo mokytoja, tačiau džiaugiuosi, kad yra žmogus, kuriam galiu parodyti savo pildomas lenteles ir kuris iš šono gali įvertinti mūsų situaciją – tai labai naudinga.

Ir vainikuoju Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemos privalumus žodžiu LAISVĖ.

XII. LAISVĖ būti tuo kas esi!

Laisvė rinktis, laisvė būti nepriklausomai nuo įvairiausių device‘ų, laisvė nekišti į save cheminių medžiagų, laisvė save puoselėti, gerbti ir mylėti pilnąja šių žodžių prasme.

Mėgaukimės laisve, damos!