Naprotechnologija padeda pažinti savo kūną

Kalbėti apie pačius subtiliausius žmogaus gyvenimo etapus visada sudėtinga. Tuo labiau, kai tai susiję su nevaisingumu. Pasaulyje nevaisingumo drastiškai daugėja. Paskutiniu metu yra užvirę ne vieni debatai, kas etiška, o kas nepriimtina tikėjimo žmogui, norint gydyti nevaisingumą ir susilaukti atžalų. Niekam nekyla klausimas, kad norėti turėti vaikų yra teisėtas ir be galo jautrus poreikis.

Šįkart pakalbėsime apie vaisingumo pažinimą ir naprotechnologiją (angl. NaProTechnology – natūrali prokreacinė technologija), tai dar nėra gerai žinoma Lietuvoje. Pašnekovės gydytoja akušerė ginekologė Akvilė Esmantienė ir Kreitono modelio (angl. Creighton Model Fertility CareTM System) vaisingumo pažinimo sistemos mokytoja Ingrida Vuosaitytė moko sutuoktinius atpažinti savo kūno vaisingumą. Naprotechnologija – tai naujas moters sveikatos mokslas, skirtas stebėti ir palaikyti moters prokreacinę bei ginekologinę sveikatą, grindžiamas medikamentiniu, chirurginiu gydymu bei vaisingumo pažinimu remiantis kreitono modelio sistema. Moteris visa savo esybe trokšta dovanoti gyvybę ir ryžtasi kantriai kartu su ja lydinčiu asmeniu priimti save Kūrėjo delnuose ir patikėti, kad Gyvybės stebuklas turbūt liks didžiausia šio pasaulio paslaptis. Kita vertus, fizinis nevaisingumas mus, moteris, gali apdovanoti kitokiais nuostabiais dalykais – savęs pažinimo malone, dvasine motinyste, visapusišku partnerio pažinimu.

Kaip Jūs susidomėjote šiuo vaisingumo pažinimo ir gydymo metodu? Kas Jus paskatino ar įkvėpė įsitraukti į šią veiklą?

Ingrida Vuosaitytė Klausant įvadinės paskaitos apie Kreitono modelio sistemą mane apėmė stiprus pyktis: „Kodėl manęs niekas šito nemokė ankščiau?“ Mokykloje, pamenu, per pamokas rodė, kaip taikomos kontracepcijos priemonės, tačiau apie tai, kad man Dievas davė vaisingumą ir protą jam suvokti, niekas nekalbėjo. Tad to sveiko pykčio skatinama bei gydytojos Akvilės Esmantienės paraginta nusprendžiau mokytis ir tapti šios sistemos mokytoja. Dabar mano tikslas labai platus – noriu, kad kiekviena moteris/ mergina mokėtų pažinti savo kūną ir suprastų, ką jis jai kalba; noriu, kad kiekviena mama apie tai galėtų papasakoti savo dukrai; noriu, kad kiekvienas vyras, nors galbūt iki galo niekada neperpras savo moters, visada galėtų suprasti jos ciklus. Noriu, kad pažindamos save merginos anksti apčiuoptų savo ginekologinės sveikatos pokyčius ir galėtų greitai spręsti problemas ir joms netektų susidurti su nevaisingumo rykšte.

Akvilė Esmantienė Standartai ar mada nepadės keliaujant per kasdienybę. Visada norisi įsiklausyti į save, savo vertybes ir sąžinę, kaip gyventi, kad gale dienos ar net gyvenimo jausčiausi kuo ramesnė, padariusi viską, kas nuo manęs priklauso, kas atrodo teisinga. Tikslas nėra laužyti standartus, veikiau tai kelias, kurio prasmę matau.

Kodėl Jums svarbios poros, susiduriančios su skaudžia nevaisingumo problema? Ar Jus tai yra palietę asmeniškai, kad drąsiai ryžotės neįprastai veiklai?

Ingrida Vuosaitytė. Esu natūralios sveikos gyvensenos šalininkė, esu už sąmoningus apsisprendimus. Žmonės iš nežinojimo neretai daro klaidingus sprendimus, jų begales esu padariusi ir aš, tačiau kai atrandi teisingą kelią, norisi juo dalytis. Esu patyrusi kelis persileidimus. Jie įvyko ne vienas paskui kitą, tad priežastys ir liko mediciniškai neišaiškintos ir buvo priskirtos natūraliai gamtos atrankai. Žvelgdama į savo pildomą Kreitono metodo sistemos lentelę, supratau, kad viso to galėjau išvengti. Man svarbus kiekvienas į mane besikreipiantis žmogus: tiek negalinti pastoti pora, tiek sužadėtiniai, besilaikantys skaistumo iki santuokos, tiek žindanti mama, tiek paauglė, kenčianti ypač skausmingas menstruacijas, tiek moteris, pasitinkanti menopauzę, tiek tiesiog šeima, norinti atidėti nėštumą bei planuoti šeimą natūraliai. Kiekvienas sutiktas žmogus – tai Dievo dovana, iš kurios gaunu labai daug. Susidūrusi su nevaisingumo tema supratau, kad apie ją labai mažai kalbama, kad poroms trūksta palaikymo ir žinių apie nevaisingumo priežastis. Taip pat apie Bažnyčios poziciją šiuo klausimu. Visi žino, kad Bažnyčia skelbia esanti prieš dirbtines invazijas, tačiau retai kur kalbama apie tai, ką Bažnyčia siūlo. Man svarbu, kad žmogus rūpintųsi savimi pats, kad ieškotų kelių, kaip išspręsti problemą, o ne maskuoti jos simptomus, kad suvoktų problemos kilmę ir priimtų sprendimus, kurie, galima tikėtis, duos pokyčių.

Kas yra natūralus šeimos planavimas šiandieninės moters gyvenime? Kokie jo pranašumai ir vadinamieji „nepatogumai“?

Akvilė Esmantienė. Šiandieninės moters gyvenime natūralus šeimos planavimas (NŠP) – tai galimybė pažinti savo kūną, jo ciklinius kitimus, savo vaisingumą ir šias žinias sąmoningai panaudoti planuojant šeimą. Tai galimybė atsakomybe už šeimos planavimą dalytis kartu su vyru, nes atsiranda būtinybė ne tik kartu priimti patį sprendimą dėl nėštumo planavimo ar jo atidėjimo, bet ir pastaruoju atveju vengti lytinių santykių vaisingomis dienomis. Tokioje seksualizuotoje visuomenėje kaip dabar tai tampa ne tik nemenku nepatogumu, bet ir didžiausiu iššūkiu, lyg seksas būtų vienintelis įmanomas meilės įrodymo būdas. Neteigsiu, kad tai yra visai lengva, tačiau kiekvienas įveiktas iššūkis subrandina ir savo skanių vaisių: bendravimas, artumas, įsiklausymas vienas į kitą, palaikymas, suvokimas, kad esi savo žmonai ar vyrui ne tik pasitenkinimo įrankis. Kita šio dalyko pusė – veiksmingumas. Daug kur manipuliuojama mintimi, kad tai nėra labai efektyvu, bet tai netiesa. Jei pora išmoksta kažkurio iš NŠP metodo (simptoterminis metodas, gimdos kaklelio gleivių metodai, temperatūros, kalendorinis metodai ir kt.) su mokytoju, tai prilygsta pačioms veiksmingiausioms šiuo metu kontracepcijos priemonėms. Tiesiog iš pradžių reikia truputį daugiau laiko, energijos ir kantrybės mokantis jį taikyti, o vėliau tai šeimoje atsiperka šimteriopai ne tik finansiškai. Be to, žinias galima pritaikyti ne tik atidedant nėštumą, bet ir jį planuojant.

Ingrida Vuosaitytė. Taikant vaisingumo pažinimą šeimoje ar esant be antros pusės visų pirma vertinama vaisingumo dovana, ši funkcija laikoma sveikatos būsena ir nesiekiama jos slopinti vaistais, bandoma suprasti, kokia autentiška kalba kalba kūnas. Šio supratimo dėka galima planuoti šeimą arba moteris gali stebėti savo ginekologinę sveikatą. Taip pat atsiranda visuminis požiūris į žmogų, pagarba sau pačiam. Poroje atrandami nauji meilės išraiškos būdai ne tik per lytinį santykį. Išties poros santykiai turtėja tiek nauju požiūriu vienas į kitą, tiek žiniomis ir sprendimais. Išgyvenamas medaus mėnesio efektas ir, mano nuomone, gana svarbu, kad visame procese dalyvauja abu sutuoktiniai. Kalbant apie NŠP nepatogumus belieka pritarti gydytojos Akvilės nuomonei, kad šioje seksualizuotoje visur skubančioje ir kūno ženklus ignoruojančioje visuomenėje neretai sunku išsaugoti savo vertybes ir principus.

Šeimos nevaisingumas paliečia abu poros narius. Kokios galimybės naprotechnologiją taikyti Lietuvoje?

Akvilė Esmantienė. Nevaisingumas – išties nemenkas išbandymas šeimai. Kaip ji bandys įveikti šį iššūkį, labai priklauso ne tik nuo šeimos ir ją konsultuojančio gydytojo požiūrio ir vertybių, bet ir nuo valstybės politikos šiuo klausimu. Praktiškai visa finansinė našta tenka pačiai šeimai – tai gali būti taip pat nemenka kliūtis siekiant gyvybės stebuklo šeimoje. Naprotechnologija siūlo galimybę pasitelkiant moters vaisingumo pažinimą taikyti ne tik daugelį jau žinomų vaisingumo ištyrimo bei gydymo būdų, bet ir paieškoti gilesnių priežasčių, slypinčių mūsų gyvenimo būde, mityboje ar kitose sistemose. Naprotechnologija Lietuvoje žengia pirmuosius žingsnius, kitose Vakarų valstybėse jau sukaupta ne vieno dešimtmečio patirtis leidžia tikėti, kad kartais reikia ganėtinai nedaug įsikišimo ir daugiau kantrybės, kad šeima įveiktų šį iššūkį. Tačiau šiandien, kai planuojame gyvenimą minučių tikslumu, kai jaučiamės viską galintys, pasitikėti Dievo planu nėra lengva netgi padarius visus esminius vaisingumo ištyrimo ir gydymo žingsnius. O taikant naprotechnologiją tai – vienas svarbiausių etapų. Kita vertus, svarbu pabrėžti, kad ir šis kelias neteikia šimtaprocentinės garantijos, kurios dažnai tikisi poros. Tokių garantijų niekas, deja, negali duoti.

Prašau papasakoti apie Kreitono modelio sistemą.

Akvilė Esmantienė. Kreitono modelio sistema – tai vienas iš natūralaus šeimos planavimo bei vaisingumo pažinimo būdų, kurio esmė yra ta, jog moteris kasdien stebi savo kūno kitimus remdamasi gleivių pokyčiais, juos registruoja lentelėje tam tikrais ženklais, suprantamais visame pasaulyje šios sistemos mokytojų ir naprotechnologų gydytojų. Šio modelio sistema plačiausiai taikoma naprotechnologijoje, jo universalumas yra didelis sistemos pranašumas, nepririšantis prie vietos ir kalbos, suteikiantis galimybę prireikus konsultuotis bet kurioje pasaulio šalyje, kur žinoma ši sistema. Šis savo pokyčių stebėjimas ir registravimas suteikia informacijos ne tik apie vaisingumą, bet ir apie moters sveikatą, nes yra tam tikri biologiniai žymenys, kuriuos gali pastebėti ir suprasti pati moteris. Pavyzdžiui, ribotas gleivių kiekis ar jų nebuvimas jau kelia nerimą dėl vaisingumo, jis dažniau būdingas endometrioze sergančioms moterims; trumpa ar labai kintanti liuteininė fazė ir/ ar rudi tepliojmai prieš mėnesines kalba apie geltonkūnio funkcijos nepakankamumą ir galimą ankstyvą persileidimą (jei įvyktų pastojimas) ir t. t.

Kokiems specialistams gali tekti dalyvauti poros nevaisingumą gydant naprotechnologija?

Akvilė Esmantienė. Čia, kaip ir visur kur, puikiausias būdas yra komandinis požiūris. Idealu, jei komandoje yra ne tik puikiai operuojantis akušeris ginekologas, bet ir endokrinologas, dietologas, urologas, net šeimos gydytojas. Nebūtinai visų jų reikės vienai šeimai, bet siekiant atkurti poros vaisingumą gali prireikti ne vieno specialisto pagalbos.

Kaip keičiasi poros gyvenimas pradėjus gydymą?

Akvilė Esmantienė. Pokyčiai šeimos gyvenime atsiranda jau suvokus pačią problemą. Akistata su faktu, kad negali susilaukti vaikų, yra didelis išbandymas, jis gali baigtis sutuoktinių suartėjimu, dar didesniu vienas kito palaikymu arba šeimos iširimu. Gydymo metu poros išgyvena nuolatinę įtampą, vilčių ir nusivylimo laikotarpius, galinčius tęstis ne vienus metus, „suvalgyti“ ne tik šeimos ramybę, santarvę, bet ir nemažus finansinius išteklius. Naprotechnologiją dažniausiai renkasi tikintys žmonės ar šeimos, pageidaujančios išnaudoti visas įmanomas konservatyvias galimybes siekiant nėštumo.

Ingrida Vuosaityė. Akmenuotas nevaisingumo kelias gali turėti didžiulę įtaką porai. Tai gali būti neigimo, kovos ir nuolatinių pastangų laikas, bet gali ir paskatinti abipusį tobulėjimą ir puoselėjimą. Tai priklauso nuo poros požiūrio į kilusią situaciją. Kartu su nevaisingumu iškyla ir kitos su poros santykiais susijusios situacijos. Neretai siekis kurti naują gyvybę pasibaigia santuokos žlugimu. Žmonės išgyvena gėdos ir visuomenės atstumties jausmus, atsiranda pyktis, kęsti apsisprendžiama tyloje, su niekuo nesidalijant slegiančiais jausmais. Nevaisingumas sukelia ne tik fizinę problemą – negalėjimą pastoti, bet ir psichologinę – nuolatinį stresą, laukimą, vilčių puoselėjimą ir jų žlugimą.

Besilaukianti moteris yra atsakinga už savo ir būsimo vaikelio gyvybę. Ar didžioji dalis naprotechnologijos gydymo būdą taikiusių moterų siekia tik natūralaus gimdymo? Kas slepiasi po didėjančiu cezario pjūvio operacijų skaičiumi Lietuvoje?

Akvilė Esmantienė. Po šiuo didėjančiu skaičiumi slepiasi bomba ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Svarstyti apie operacijos atlikimą pagal moters norą yra neetiška vien jau atsižvelgiant į galimas pačios operacijos komplikacijas moteriai bei galimas pasekmes po jos. Kita vertus, yra mokslu įrodyta, jog ir pačiam naujagimiui bei vėlesnei jo raidai labai svarbu, kokiu būdu jis gimsta. Aišku, čia nekalbu apie tuos atvejus, kai yra rimtos operacijos indikacijos, kai nauda gerokai nusveria galimą žalą. Ir taip daugelis moterų, besigydančių šiuo būdu, siekia natūralaus gimdymo. Tačiau visada svarbu paaiškinti, kad nors pasiruošti tokiam gimdymui yra tiesiog būtina, bet ir jo metu gali nutikti įvairūs nenumatyti dalykai, kai gali tekti įsikišti gydytojui, todėl išankstinės nuostatos gali tik pakiši koją. Tad apibendrinant galima teigti, kad kalbant tiek apie gimdymą, tiek apie nevaisingumo gydymą labai svarbu padarius viską, kas nuo mūsų priklauso, pasitikėti ir tikėti tuo, kas vyksta mūsų gyvenime, ieškoti ir atrasti prasmę, džiaugtis ir vertinti tai, ką turime ir ką galime daryti.

***

Jau 20 metų varstome medikų duris, siekdami susilaukti vaikelio. Ieškojome priežasčių, kurios taip ir liko neaiškios kilmės. Išbandėme įvairiausius būdus (net dirbtinį apvaisinimą), deja, jie visi buvo neveiksmingi… Vieną dieną, mano buvusi kolegė, suteikė informacijos apie naprotechnologiją ir Kreitono metodą. Tada supratau, kad tai ir yra tas prasmę turintis kelias, ir juo turime eiti. Šiuo metu taikomas gydymas. Dabar drąsiai galime teigti, kad padarėme viską, kas priklausė nuo mūsų, toliau viskas Dievo valioje. Aš nepraradau tikėjimo ir vis dar tikiu, kad stebuklas įvyks. Vilma (43 metai)

***

Mūsų bandymai susilaukti mažylio iki sužinojome apie naprotechnologiją truko nepilnus dvejus metus. Vienu svarbiausių gydymo sėkmės komponentų tapo pasitikėjimas gydytojais, dirbančiais pagal NPT, nes jų požiūris į vaisingumą, gydymą ir pačią gyvybę sutapo su manuoju. Tai padėjo man kantriai nukeliauti visą gydymo kelią: nebesijausti kovojančia su vėjo malūnais, o su viltimi laukti trokštamos pergalės. Šiuo metu džiaugiamės augindami sūnelį. Miglė (32 metai)

***

Kelerius metus pas įvairius specialistus ieškojome priežasčių, kodėl nesusilaukiame vaikelio, tačiau jos laikui bėgant liko neaiškios. Po devynių vizitų (tai truko dvejus metus) galimas nevaisingumo priežastis šalinančio bei bendrą organizmo būklę stiprinančio gydymo sužinojome, kad laukiamės vaikelio. Aušra (34 metai)

Naudota literatūra: 1. http://gyvybessodas.lt 2. http://www.nspinfo.lt 3. www.creightonmodel.com

Straipsnis publikuotas žurnale  2015m. ruduo