Gydytojos natūropatės Lara Briden knyga „Moters ciklo sutrikimai: kaip natūraliais būdais juos išspręsti“

Leidykla „Liūtai, ne avys“ išleido gydytojos natūropatės Lara Briden knygą „Moters ciklo sutrikimai: kaip natūraliais būdais juos išspręsti“. Jei turite bent kokių nors vaisingumo ar ginekologinės sveikatos iššūkių (skausmingos ar gausios menstruacijos; ryškus PMS; PKS; endometriozė/adenomiozė; kiaušidžių cistos; netipinis kraujavimas; ar jau pasitinkate vaisingumo saulėlydį ir esate premenopauzėje bei norite į priežastį orientuoto sprendimo būdo – labai rekomenduojame šią knygą. Žinoma, NaProTechnologija visas šias būkles gali padėti spręsti, tačiau dalis mūsų pacientų, klientų nori skaityti papildomai ir ieško teisingos informacijos. Taigi, šioje knygoje aptariama gyvenimo būdas, mityba, ritmas, sporto rutina, papildai, augaliniai preparatai ir t.t. Sudėlioti konkretūs gydymo protokolai esant konkrečiam sutrikimui, nurodant tikslias vartojamų preparatų dozes, laiką.

Reikia pastebėti, kad pačios autorės mąstysena ganėtinai kontraceptinė šeimos planavimo atžvilgiu ir naudojamas žodynas turi priekaištų – pavyzdžiui „vaikučio gamybos“ – vaikai nėra daiktai, tad jie nėra gaminami ar daromi, vaikai pradedami iš meilės; „organizmą pergudrauti“ – mums nereikia nieko pergudrauti, tiesiog pažinti ir priimti tuo kas esame; „saugios dienos“ – moters cikle nebūna saugių/nesaugių dienų, yra vaisingos ir nevaisingos dienos – tiek vienu, tiek kitu atveju moteris yra saugi. Net ir vyras šalia jos yra saugus😊 „nesėkmių procentas“ naudojamas kontekste skaičiuojant pastojimų skaičių, bet gi vaikai nėra jokia nesėkmė, mažų mažiausiai tai neįkainojama dovana. Suprantu, kad kontraceptinė kultūra praplovusi visiems nemažai smegenis, bet atminkime, kad kalba yra galia ir galvokime ką kalbame. Ir turbūt čia jau vertimo subtilybės kur aibę kartų kalbant apie menstruacijas nuolat naudojamas žodis „serga, sergate, sirgsite, sergame...“ – menstruacijos nėra liga, tai sveikos moters sveikatos būsena. Menstruacijomis nesergame, jos būna ir jas galima vadinti „prasidėjo menstruacijos, mėnesinės baigėsi“.

Tačiau Lara Briden gydytojos patarimai yra labai nuovokūs tikrai veiksmingi ir leidžiantys išvengti tiek gyvenimo diskomforto dėl esamo sutrikimo, tiek dažnai paskiriamo nelabai į sveikatą vedančio hormoninės kontracepcijos „gydymo“. O ypač jai dėkinga už drąsiai išreikštas mintis:

„Kontraceptikai anaiptol nėra šiuolaikinė priemonė, jie yra XXa. 6-tojo dešimtmečio reliktas – tada žmonės daug ką suprato kitaip“

„Vaisingumo pažinimo metodai yra puikus būdas norint atidėti nėštumą. Sakyčiau, pats geriausias. Jis veiksmingas, tinkamas bet kokio amžiaus moterims ir bet kokiomis situacijomis – net ir tada, jei mėnesinės nereguliarios“.

Dar kartą dėkoju leidyklai „Liūtai, ne avys“ už tai, kad atradote, ėmėtės ir išleidote, tikra dovana Lietuvos moterims, o ir kaina džiuginanti kiekvieno piniginę. Kai tuo tarpu šiemet atsivertus ir paskaitinėjus Vilniaus Universiteto išleistą „Trikampiai ir apskritimai.“ Iš nevilties apsiašarojau. Tad jei galite, šiai knygai neskirkite nei laiko, nei lėšų ir mergaitėms savo nesiūlykite…

Ingrida, KrMS ir FEMM mokytoja