mamos dukros popiete

Mamos-dukros popietė KAUNE. Kovo 17 d. 13:30 val.

Gyvename beprotiško tempo laikmečiu, kur vis mažiau randame laiko susitelkti į save, mažai laiko skiriame savo artimajam, vaikams. Jei namuose auga mergaitė (-s), juk taip svarbu turėti mamos ir dukros laiką, tiek moteriškos išminties turime perduoti. Viena šių temų – brendimas, mergaitės tapimas moterimi.

Iš savos patirties žinau – pasikalbėti su bręstančia dukra apie pokyčius būtina, tačiau tai nėra taip jau paprasta. Tiek mergaitėms, tiek jų mamoms kyla daug klausimų, kai kuriuos gal nedrąsu ir užduoti. Artėja kažkas, apie ką tyliai šnabždasi klasės draugės, juokauja berniukai… o kur rasti tinkamą informaciją, kaip ją patraukliai pateikti, neįžeisti vis uždaresne tampančios dukros? Kaip išsaugoti artimą ryšį vietoje paauglystėje taip dažnai statomų tylos sienų?

Atsakymas paprastas – jei ne jūs paaiškinsite, tai papasakos kas nors kitas. Ar ne taip didžioji mūsų dauguma užaugo?

Tikiu, kad tik mamos gali jautriausiai ir išradingiausiai pasikalbėti su savo dukromis apie artėjančius ar jau prasidėjusius pokyčius, todėl pradėjau mamas ir dukras kviesti į jaukią, įdomią ir naudingą mamos ir dukros popietę. Grupelėje rūpestingai ir pagarbiai kalbamės apie ypatingą Dievo dovaną – vaisingumą, ir dar paauglystėje prasidedantį kūno ruošimąsi motinystei. Susitikimo metu ugdomas supratimas, pagarba sau ir pristatoma mergaičių amžiui tinkama informacija apie moterų prokreacinės sistemos funkcijas. Taip pat nuoširdžiai ir profesionaliai atsakau į rūpimus klausimus apie:

  • jaunos moters kūno pokyčius paauglystės metu – pirmuosius brendimo požymius;
  • pirmosios ovuliacijos ir vėlesnių menstruacijų pasirodymą ir esmę;
  • moters prokreacinės sistemos funkcijas, vaisingumo prasmę;
  • higieną;
  • sakralumą žmogaus gyvenime; skaistumo dorybę.

Susitikimuose įprastai renkasi 9-13 metų mergaitės kartu su savo mamomis, pastaruoju metu gan populiaru tapo susirinkti klasės draugėms ar šiaip pažįstamų draugių ratui ir praleisti pustrečios valandos kalbant kartais ir apie kiek gąsdinančius, tačiau visad ramiai priimamus glaudžiantis prie mamos, moters kūno pokyčio pasakojimus.

Susitikimo pabaigoje mergaitės ypatingai dažnai džiaugiasi, kad laiką leido kartu su savo mama, o mamos išeina namo su ramesne širdimi, kad jau “nepatogios” temos paliestos, jau ištarti žodžiai, kuriuos pačiai mamai sunku buvo atrasti. Abi džiaugiasi, kad ir toliau galės plėtoti šį moterišką pokalbį dviese.

Dalyvių atsiliepimai: