kreitono modelis

Ženklai, kuriuos ignoruojame ir nesusimąstome, kodėl jie svarbūs

Dirbant vaisingumo pažinimo mokytoja matau daug ir įvairių moterų ciklų. 80% mano klientų sprendžia nevaisingumo problemą ir Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemos mokosi su tikslu pastoti bei neretai jiems prireikia mediko NaProTechnologo konsultacijos.

Didžioji dalis su nevaisingumu susidūrusių porų prie mano stalo sėda sakydamos – „nepaaiškinamos kilmės nevaisingumas“. Taip pat dažna moteris teigia, kad jos ciklas stabilus kaip laikrodis bei yra klasikinis. Visgi šios išmintingos savimi besirūpinančios moterys supranta, kad visiems negalavimams turi būti priežastis, todėl stengiasi ją rasti. Pradėjus save stebėti pagal Kreitono modelio sistemą – ciklas du, o kartais ir po pirmų dviejų stebėjimų savaičių – pradeda ryškėti realus vaizdas ir tuomet girdžiu komentarą „o aš galvojau, kad mano ciklai labai jau aiškūs ir atitinka knygos apibrėžimą“.

Kai savęs atidžiai nestebime, dienos rutinoje, lėkime ir užimtume nepastebime siunčiamų kūno signalų, na o skiriant vionios kambaryje papildomas 30 sekundžių savęs stebėjimui – galime išgirsti savo kūno kalbą ir ją užrašius perskaityti bei suprasti. Kartais moterys sako, kad stebimi požymiai yra joms būdingi ir niekada niekas į tai nekreipė dėmesio, tačiau tam tikros situacijos, kurios atsiskleidžia moters lentelėje, rodo sveikatos sutrikimus ir tai nėra normalu. Šie ženklai būna ignoruojami, nes juos moteris stebi daugybę metų ir nesusimąsto, kad tai gali rodyti ginekologinės sveikatos sutrikimus, o ilgainiui situacija būna priimama kaip normali būsena.

nevaisingumas

Peržvelgsiu keletą situacijų, kuriose Kreitono modelio lentelė gali atskleisti vienokius ar kitokius reprodukcinės sistemos sutrikimus. Šie įtarimai turi būti įvertinti mediko, patartina NaProTecchnologo, nes šį išsilavinimą turintis asmuo tikrai supranta kaip skaityti ir vertinti lentelę bei kokius tyrimus atlikti situacijai patvirtinti ar paneigti ir kokį gydymą, esant reikalui, taikyti.

Rudas tepliojimas

Paklausus „kokios Jūsų menstruacijos?“, „koks Jūsų kraujavimas?“ –  moteris atsako – normalios/normalus. Pradėjusi save stebėti pagal Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemą, pirmam susitikimui su mokytoja dažniausiai ateinama po dviejų savaičių. Ir pavyzdžiui, viena matomų situacijų lentelėje – ilga raudonų lipdukų eilė (raudona spalva rodo kraujavimą) – visada atkreipia mano dėmesį. Moteris užrašiusi, kad kelias dienas prieš pasirodant normaliam kraujavimui ji stebėjo kraujingų patepliojimų, taip pat menstruacijų pabaigoje moteris pažymėjusi keletą dienų su rudu tepliojimu. Paklausinėju apie kraujavimą, ar tai jai normalu, ar šios menstruacijos buvo išskirtinės – moteris patikina, kad taip yra jau daug metų ir niekada joks medikas nėra jos klausęs apie kraujavimo pobūdį bei ji nemananti, kad tai turi kam nors įtakos.

Tokio tipo kraujavimas yra nei normalu nei sveikatos požymis.

Priešmenstruacinis tepliojimas ar rudas tepliojimas mentruacijų pasibaigoje siejamas su progesterono trūkumu ir tuo pačiu, pastojus, atsiranda persileidimo tikimybė. Taip pat toks tepliojimas gali būti siejamas su nevaisingumu.

Šis mano aptartas kraujavimo pobūdis NaProTechnologo vertinamas atsakingai – atliekami tyrimai įtarimams patvirtinti ar paneigti bei esant poreikiui taikomas atitinkamas gydymas.

38 dienų ar ilgesni menstruaciniai ciklai

Menstruacinis ciklas prasideda pirmą kraujavimo dieną ir baigiasi diena prieš naujas menstruacijas. Jei menstruacinio ciklo trukmė ilgesnė nei 38 dienos, skaičiuojant nuo moters menstruacijų pirmos dienos iki kitų menstruacijų – tokie ciklai vadinami ilgais.

Ilgi menstruaciniai ciklai labai dažnai siejami su policistinių kiaušidžių sindromu (PKS).

PKS – kiaušidžių paviršiuje išsidėstę daug mažų vis bręstančių, tačiau ovuliuoti negalinčių folikulų, virtusių mažomis cistomis. Šios cistos gali sukelti skausmus ciklo eigoje, dėl hormonų disbalanso moteris gali stebėti svorio padidėjimą, aknę, kūno plaukuotumą ar depresiją. Taip pat policistinių kiaušidžių sindromas gali būti viena nevaisingumo priežasčių, moteriai sutrinka ciklai, gali nevykti ovuliacija.

Stebinti save moteris gali matyti realią situaciją kaip veikia jos reprodukcinė sistema ir šios žinios yra puikus įrankis ieškant kokybiško asmeninę situaciją atitinkančio gydymo.

ciklas

Riboto kiekio gimdos kaklelio gleivės

Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistema paremta gimdos kaklelio gleivių stebėjimu bei jų vertinimu.

Prisiliesiu prie tikro darbinio atvejo. Jauna moteris po pirmagimio patyrė 4 persileidimus.  Išklausius įvadinę paskaitą apie metodą moteris pradeda savęs stebėjimus ir pirmai konsultacijai mes susitinkame po dviejų savaičių. Užpildytoje lentelėje matau, kad gimdos kaklelio gleivių stebėta vos tik dvi dienos ir įvertinus jų kokybę matau, kad gleivių kiekis yra labai ribotas. Vėlgi, diskutuojant apie tai, kas moteriai būdinga kiekvieno ciklo metu, ji patikina, kad gleivių nelabai kada stebinti, todėl jai labai paprasta suprasti kada vyksta ovuliacija, nes gleivių būna vos tik 1-2 dienos cikle. Tačiau aš, kaip KrMS mokytoja, sveikos moters lentelėje tikiuosi pamatyti 5- 8 dienas su gleivėmis.

Kodėl gleivės yra svarbu? Kiekviename moters cikle prasideda ovuliacinis procesas – folikule brandinamas kiaušinėlis. Bręstantis folikulas iki ovuliacijos (kuomet kiaušinėlis išsilaisvina iš kiaušidės) išskiria vis didesnį kiekį hormonų estrogenų. Esrogenai stimuliuoja gimdos kaklelio kriptas, kad jos gamintų gimdos kaklelio gleives. Taigi gimdos kaklelio gleivių trūkumas, kas gali pasirodyti ne taip jau ir svarbu, gali nurodyti keletą problemų ar net su pačia ovuliacija susijusius defektus.

vaisingumo pažinimas

Dažnai gleivių nepakankamumas stebimas nevaisingumo,pasikartojančių persileidimų ar pastojimo ne vietoje situacijose.

Nuolatinės išskyros ir gleivių perteklius

Kita vertus būna tokių situacijų kuomet moteris ateina su užpildyta letele ir matau, kad gleivių ji stebi kone kasdien ir jų yra gerokai daugiau nei norma. Kaip jau minėjau aukščiau – pas sveiką moterį tikiuosi pamatyti 5-8 gleives žyminčias dienas ir dažniausiai (tačiau tikrai ne visada) jos būna stebimos moters ciklo viduryje.

Matant lėtines kasdienes išskyras galima įtarti gimdos kaklelio uždegimą. Kartais tai būna susiję su makšties kandidoze ar lytiniu keliu plintančiomis ligomis, infekcijomis ar net mitybos ypatumais. O kartais tai yra nuoroda į kiaušidžių gaminamų hormonų svyravimus.

Aptartais atvejais, jeigu yra pildoma moters vaisingumo biologinių duomenų lentelė, tai ji tampa pirminiu diagnostiniu įrankiu problemai apčiuopti. Šiuos duomenis fiksuoti galima dėka standartizuotos Kreitono modelio vaisingumo pažinimo sistemos, tačiau jie jokių būdu netvirtina 100 proc. esant vienokiai ar kitokiai problemai. Biologiniai duomenys, atsiskleidžiantys lentelėje turi būti įvertinti gydytojo. Tačiau KrMS lentelė yra įrankis, kuris leidžia tiek moteriai pačiai, tiek jos vaisingumo pažinimo mokytojui vertinti ir stebėti jos ginekologinę sveikatą.

Kodėl reikia save stebėti?

Visų pirma užrašant savo ciklą galima perskaityti biologinius duomenis, kurie nurodo kaip funkcionuoja Jūsų kūnas – ginekologinė ir bendra sveikata.

Lygiai taip pat, kaip Jūs atliekate krūtų savityros testą, matuojatės temperatūrą, sekate kūno svorio pokyčius ar matuojate kraujospūdį – lygiai taip pat savo vaisingumo sekimas ir jo kitimo žymėjimas suteikia informaciją apie Jūsų reprodukcinę sveikatą. Tai duomenys apie Jus pačią!

O savęs pažinojimas, atsiradus poreikiui, suteikia galimybę gauti tinkamą ir kvalifikuotą gydymą. Ciklo metu vyksta įvairūs tiek fiziniai tiek hormoniai pokyčiai, taigi jei sistema nefunkcionuoja tinkamai – Jūsų lentelė gali būti pirmasis diagnostinis įrankis, kuris apie tai įspėja.

  • Pavyzdžiui menstruacijų kiekis, spalva ir trukmė yra svarbūs biologiniai duomenys. Kaip minėta aukščiau – tepliojimas prieš menstruacijas bei rudos išskyros jų pabaigoje gali rodyti, kad Jūsų kūnas gamina nepakankamai progesterono.
  • Pernelyg ilgas kraujavimas gali būti polipų ar endometriozės priežastis.
  • Normaliame sveikos moters menstruaciniame cikle normalu stebėti gleives, kurios nurodo ovuliacinio proceso pradžią. Jų stebimas kiekis, spalva bei konsistencija gali nurodyti ar moteris gali turėti nevaisingumo iššūkių, gimdos kaklelio uždegimą ar policistines kiaušides.
  • Taip pat save stebint kasdien galite suprasti kur ir kada cikle jaučiate priešmenstruacinio sindromo simptomus (PMS) ir kiek laiko jie trunka – to pasekoje galima vertinti ar Jums reikalinga mediko pagalba bei kokia ji gali būti suteikiama PMS simtomams palengvinti ar visiškai juos pašalinti.

Dar viena akivaizdi priežastis kodėl save stebėti ir žymėti gaunamą informaciją verta yra ta, kad atsižvelgiant į informaciją lentelėje jūs planuojate savo šeimą natūraliai ir niekuo nerizikuojate, kaip pavyzdžiui vartojant kontraceptikus. Jums nereikia vartoti medikamentų, dėtis spiralės ar naudoti prezervatyvą. Sintetinių kontraceptikų vartojimas padidina vėžinių susirgimų tikimybę ir tuo pačiu užmaskuoja natūralius vaisingumo požymius, o jei yra kokie nors reprodukcinės sitemos sutrikimai moteris paprasčiausiai jų nestebi ir negali numanyti apie slypinčią problemą.

Savo ciklo sekimas leidžia atpažinti vaisingas ir nevaisingas dienas. Jei pora siekia nėštumo – turi lytinius santykius vaisingomis dienomis, jei nori nėštumą atidėti – vaisingomis dienomis nuo lytinių santykių susilaiko.

Pastojus įprastai nėštumo trukmė skaičiuojama atsižvelgiant į paskutinių menstruacijų pradžią, nes manoma, kad moters ovuliacija įvyko ir ji tapo nėščia maždaug 14 dienų nuo jos paskutinių menstruacijų pirmos dienos. Tačiau ne visų moterų ciklai trunka 28 dienas ir ovuliacija vyskta ciklo viduryje.

Moteris gali pastoti iš karto po menstruacijų – ankstyvosios ovuliacijos atveju, o taip pat moters ovuliacija gali būti nukelta jei tame cikle ji patyrė stiprų stresą ir kūnas sureagavo nukeldamas ovuliaciją – taip ją apsaugodamas nuo pastojimo streso būsenoje. Tokiu atveju pastojimas gali būti ir 35 ciklo dieną. Nematant realaus ciklo veikimo nėštumo laikas apskaičiuojamas pasitelkus knyginius rėmus, tačiau atsižvelgiant konkrečiai į KrMS lentelę pastojimo laikas apskaičiuojamas labai tiksliai ir tuo pačiu tiksliai apskaičiuojama gimdymo data, kuri nuo tradicinio – paskutinių menstruacijų pradžios skaičiavimo gali skirtis net 3 savaitėmis. O tai labai svarbu kuomet artėja gimdymo data ir kyla gimdymo veiklos skatinimo ar cezario operacijos klausimas.

kreitono modelis