IV stadijos endometriozė

Susana Schmitz Fotografia

Laura (34 m.) ir Modestas (33 m.) su napriuke Maria susitiko 2018 m. lapkritį. Laura dalinasi savo kelione, tikėdamasi, gal ji kažkam suteiks įkvėpimo ir vilties, nes tik tokios istorijos jai padėjo tikėti ir nepalūžti.


„Prieš du metus su vyru sąmoningai nusprendėm, kad jau laikas susilaukti vaikelio. Visad stengėmės sveikai maitintis, būti aktyvūs, nepiknaudžiauti alkoholiu. Todėl, buvau įsitikinusi, kad esame visiškai sveiki ir pastoti pavyks greitai. Apsilankius pas ginekologę profilaktiškai apžiūrai, man aptiko nemažą cistą vienoje kiaušidžių, iš jos klausimų apie mano ciklą bei tepliojimus, ji įtarė endometriozę, bet patarė, dar kurį laiką bandyti pastoti ir sekti cistą. Pirmi metai prabėgo be jokių rezultatų. Prisiskaičiau, kad endometriozė gali stipriai įtakoti vaisingumą, lyg jaučiau, kad kažkas yra negerai ir reikia tirtis ir nieko nelaukti, po dar pusės metų kreipiausi į Kauno klinikų gydytoją ir jis aptiko tris cistas, dvi cistas vienoj kiaušidėj ir vieną kitoj. Man iškart buvo paskirta laparoskopija. Po operacijos, buvo nustatyta IV stadijos endometriozė, buvo labai daug sąaugų, kiaušidės buvo priaugusios prie pilvo organų, ypač dešinė kiaušidė buvo stipriai pažeista.

Po operacijos besidomėdama ir skaitinėdama internete sužinojau apie Napro metodą ir iškart susisiekiau su Ingrida. Buvo labai skaudu sau pripažinti, kad turime problemų su vaisingumu. Kaip moteris perėjau per visas įmanomas emocines stadijas, tikėjimą, viltį, baimę, kad gal mums nelemta turėti vaikų, nusivylimą, vidinį skausmą, savęs kaltinimą ir mintis apie įsivaikinimą. Ačiū, mano ypatingai emociškai stipriam vyrui, kuris palaikė ir nuolat įkvėpdavo. Stengdavausi, neužsibūti negatyviose emocijose ir greit iš jų kapstytis, nes tvirtai tikiu, kokią energiją vibruosi į aplinką, to ir sulauksi.
Napro požiūris į nevaisingumą mums buvo itin priimtinas ir dvasingas, nes kreipiamas dėmesys į sisteminį poros ištyrimą ir gydymą. Prasidėjo vizitai į Lenkiją, tyrimai, vaistai, papildai. Vyras buvo sveikas, o man teko reguliuoti skydliaukės ir progesterono hormonus, išsigydyti infekciją, rado dar likusių mažų endometriozės židinukų ant gimdos kaklelio, kuriuos iškart pašalino krioterapijos būdu. Gyd. Karolina buvo labai pozityvi, kad man greit pavyks pastoti, porą ciklų leido pregnyl, kad tikrai įvyktų ovuliacija ir nieko… dar kelis ciklus bandė stimuliuoti folikulų augimą ir vistiek nieko…Buvo sunkus periodas, kai vis nepavykdavo.
Po beveik dar metų laiko ir 5 ar 6 vizitų į Lenkiją, pati gydytoja parekomendavo pasidaryti kiaušintakių praeinamumo testą (nors jie tikrai buvo pratekami, kai darė laparoskopiją). Nuvykau į Vilnių į privačią vaisingumo kliniką, kur daro kiaušintakių praeinamumo tyrimą putomis, bet susidūriau su labai komercišku daktaru, kuris pašiepė patį Napro gydymosi būdą, kad nesuprantu realios savo padėties ir kad šansų natūraliai pastoti su IV stadijos endometrioze beveik nėra. Rodė priimtą naują įstatymą dirbtiniam apvaisinimui kompesuoti, ir kad esu puiki kandidatė. Sprukau iš konsultacijos kuo greičiau ir niekad negrįžau darytis tyrimo. Nenoriu minėti gydytojo bloguoju, bet tai buvo mano labai prasta patirtis. Jo dirbtinio apvaisinimo propagandos plinta, dauguma žmonių tiki jo kaip profesionalo žodžiais. Dauguma tiesiog galvoja, kad tai vienintelis būdas paspartinti vaikų atėjimą. O spartinti čia nieko nereikia, jie ateina.
Dėl vyro darbo nusprendėm keltis į kitą šalį, turėjom nutraukti vizitus į Lenkiją. Gyd. Karolina rekomendavo darytis antrą laparoskopiją, jei toliau nepavyks, nes daugiau nebežinojo, kas gali būti blogai. Ir mūsų abiejų nuostabai, tik persikėlus į kitą šalį ir įsikūrus, mus aplankė tikras stebuklas. Man pavyko pastoti visiškai natūraliai, be jokių procedūrų ir skatinamųjų vaistų. Esam tikrai palaiminti.

Ačiū savo vyrui ir sau pačiai už kantrybę, nepasidavimą ir tikėjimą, kad mes tikrai būsime tėvai. Ačiū Dievui už šią palaimą, ačiū Mūsų dukrytei, kuri pasirinko mus, būti jos tėvais. Ačiū Ingidai, kad mokina ir palaiko poras einančias Napro keliu ir visiems gydytojams, kurie dvasingai ir natūraliu būdu stengiasi padėti poroms atstatyti savo vaisingumą ir susilaukti vaikučių. Ačiū gyd. Karolinai, kuri nuotoliniu būdu konsultavo mane visu nėštumo periodu. Mūsų dukrytė Maria gimė Portugalijoje, ligoninėje, kuri propaguoja naturalų gimdymą. Tai buvo euforinis momentas! Tikiuosi mūsų istorija įkvėps kitas poras nenuleisti rankų, pasitikėti Dievu, rūpintis savo fizine bei emocine sveikata.”