Vaisingumas nėra tik žmonos reikalas

Monika ir Audrius Kazlauskai. Santuokoje gyvena tryliktus metus. Augina tris vaikus. Monika – šeimos gydytoja, Audrius – šeimos medicinos klinikos direktorius.

Audrius: NŠP leido labiau suprasti Monikos besikeičiančias nuotaikas (priežastis), sugriauti mitą, kad vyrui neįmanoma suprasti moters. Į daug klausimų apie moters nenuspėjamumą radau atsakymus.

Audrius: Pirmą kartą apie natūralų šeimos planavimą (NŠP) išgirdome sužadėtinių kursų vedėjų mokymuose. NŠP principus šeimoje taikome apie 6–7 metus su pertraukomis. Tokį būdą pasirinkome dėl kelių priežasčių: atitinka moralines nuostatas ir bažnytinį mokymą, Monika netoleruoja hormoninės kontracepcijos (nenatūrali savijauta, emocijos, fizinė būklė, daug šalutinių reiškinių), taip pat imponavo, kad galima pagilinti tarpusavio santykius bendraujant šia tema detaliau, o ne tik paviršutiniškai ir kad tai nėra vien moters reikalas.

Kasdien kalbantis ir fiksuojant žmonos stebėjimus, pagrindinis džiaugsmas yra tas, kad NŠP leido labiau suprasti Monikos besikeičiančias nuotaikas (priežastis), sugriauti mitą, kad vyrui neįmanoma suprasti moters. Į daug klausimų apie moters nenuspėjamumą radau atsakymus. Žinoma, kelionė nėra baigtinė ir visada yra dėl ko stengtis. Gera pakilti į kitą santykių lygį, atviresnį bendravimą atveriant naują erdvę santykiuose. Didesnis supratimas apie moters ciklo metu vykstančius pasikeitimus moko nuolankumo, didina empatiją antrajai pusei, mažina nesusikalbėjimo atvejų, piktumus, barnius. Taip pat moko meilę reikšti ne tik fiziniu būdu, bet ir kitomis meilės kalbomis (laiką kartu, kalbėjimąsi, pagalbą, paslaugas, mažas dovanas). Santuokoje susilaikymas ir laukimas leidžia iš naujo patirti mini sužadėtuves ir mini medaus mėnesius.

Monika: Santykiai tapo atviresni, pokalbiai gilesni, daugiau empatijos vienas kito atžvilgiu. O didžiausias džiaugsmas, kad įgytas žinias panaudojome planuodami trečios atžalėlės atėjimą, tapome atviri gyvybei – ir po pirmo mėnesio galėjome džiaugtis jos laukimu. Pati kaip gydytoja pasisėmiau daugiau žinių ir galiu panaudoti jas kalbantis su pacientėmis apie savęs stebėjimą, pasiūlant kitokį „kontracepcijos“ būdą bei vaikų planavimo džiaugsmą.

Monika: Pati kaip gydytoja pasisėmiau daugiau žinių ir galiu panaudoti jas kalbantis su pacientėmis apie savęs stebėjimą

„Vaisingumo pažinimas – sveikatos raštingumas“

Visą Andriaus ir Monikos istoriją, bei daugelio kitų porų istorijas, rasite žurnaliuke „Vaisingumo pažinimas – sveikatos raštingumas“ Žurnalo ieškokite Lietuvos šeimos centras lentynose, tikrai pasirūpins, kad gautumėte!